Hoe het begon

eelcoklein

ASV schaatst al een aantal jaar met deelnemers met een verstandelijke, visuele en/of lichamelijke beperking. Deze lessen worden in de winter gegeven op het Schipperplein door enthousiaste vrijwilligers van ASV. De motto’s van het schaatsen met deze groep zijn: ‘Gewoon (mee)doen’, ‘Niemand aan de zijlijn’ en ‘Samen op kop’.
De deelnemers ervaren dat door het leveren van prestaties (het opzoeken van de grenzen door bijvoorbeeld als blinde volledig los te kunnen schaatsen) je zelfvertrouwen en eigenwaarde enorm stijgt. Vooral het plezier in het bewegen te laten beleven. Maar ook de begeleiders beleven enorm veel plezier aan de lessen.

Vaak wordt er vooral in het begin één-op-één begeleid maar het doel is de deelnemer elke week een stapje vooruit te laten gaan. Als de deelnemer het aandurft mag er los geschaatst worden.

Elke deelnemer krijgt les op zijn/haar eigen niveau. Voor de één is het overwinnen van de angst om op het ijs te staan al een doel op zich, voor een ander is het recht op de schaats staan en starten en remmen een doel. Elke week zie je de deelnemers vooruit gaan en steeds meer deelnemers zijn zo ver dat ze hun rondjes zelfstandig en zo snel mogelijk willen schaatsen. Ook deelnemers met een visuele beperking. En een enkeling heeft het zelfs al zo ver geschopt dat ze mee kunnen doen aan de reguliere lessen op de Jaap Edenbaan.

Aan het eind van het schaatsseizoen gaan we altijd met een bus vol deelnemers en begeleiders naar een echte ijsbaan om het geleerde in de praktijk te kunnen brengen.

Sinds vorig jaar zijn we begonnen met het geven van skatelessen op onze eigen baan in het Fanny Blankers-Koen Sportpark. Ook hier zijn zowel de deelnemers als de vrijwilligers weer enorm enthousiast en zien we elke week resultaat.